SIBO – bakterijski razrast v tankem črevesju

SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) je postala pogosta diagnoza v povezavi s prebavnimi težavami. Če vam zdravniki ugotovijo SIBO, verjetno boste nekaj časa na antibiotični terapiji. Po antibiotični kuri pa se bodo streptokoki še bolj razraščali v telesu, pomoč antibiotikov pri lajšanju simptomov pa bo le za kratek čas, saj pri SIBO v osnovi gre za kronično težavo z bakterijo streptokok (streptococcus), ki se pri mnogih ljudeh pojavi že v otroštvu, poleg tega pa postane odporna na antibiotike, mutira, nove antibiotične kure pa še dodatno poslabšajo stanje mikrobiote in s tem tudi prebavne težave. Lahko se prenese od staršev ob spočetju, tako da lahko dojenček pride na svet s to bakterijo. Drugi jo lahko poberejo v vrtcu, v šoli ali drugje (slaba higiena v kuhinji, neustrezno termično obdelana živila …). Streptokok se zlahka prenaša z ene osebe na drugo in obstaja veliko sevov, s katerimi se lahko okužite, tako da govorimo o trdovratni bakteriji, ki povzroča kar nekaj težav. V medicinskih krogih se fokusirajo le na streptokok skupine A in skupine B, čeprav je teh skupin veliko več. Na žalost testiranja na streptokok niso najbolj zanesljiva.

SIBO v telesu

Mnogi strokovnjaki sugerirajo, da je SIBO prisoten le v črevesju, zlasti v tankem črevesju, ampak je bakterijski razrast in neravnovesje bakterij, ki ga pripisujemo SIBO lahko prisoten od naših ust do danke. To pomeni, da je SIBO lahko prisoten v ustih, požiralniku, želodcu, dvanajsterniku, tankem in debelem črevesju in rektumu (danka).

Problem prebavnega ognja

Kakršnakoli zdravstvena težava je direktno povezana z našim prebavnim ognjem. Če nimamo dobre prebavne moči, bomo ustvarili prostor tudi za razraščanje bakterij, ki povzročajo neravnovesje mikrobiote in nastanek vnetnih procesov. Tudi patogenih organizmov ne moremo uničiti, če imamo težave z želodčno kislino, kar je danes zelo pogost problem, ki odpira vrata tudi za SIBO (poleg drugih težav kot, ki jih povezujemo s streptokoki, kot so akne, težave s sinusi, urogenitalnim traktom, pljučnica, vnetje slepiča, angina, škrlatinka, šen…). Preveč plinov, spahovanje, napihnjenost, napenjanje, mehko blato, zgaga, vnetja gastrointestinalnega trakta, pomanjkanje nutrientov, kot so recimo B12 in železo, izpadanje las … so nekateri simptomi, ki nakazujejo, da imamo šibak prebavni ogenj.

Želodčni sokovi

Ko želodčna kislina ni uravnotežena, se začnejo dogajati različna bolezenska stanja. Oslabljena klorovodikova kislina postopoma postane neučinkovita in vpliva na vse ostale prebavne sokove. Nizka produkcija HCL-a jasno nakazuje na težave z jetri. Namreč, ko so jetra obremenjena z maščobami ali s toksičnimi snovmi, ne morejo več proizvajati zadostne količine žolča tudi kakovost le-tega se zmanjša. Ena od vlog žolča je razgrajevanje maščob. Tudi preprečuje, da bi maščobe nasičile črevesno sluznico in postale žarke. Če maščoba postane žarka v prebavnem traktu – to se lahko zgodi, ko jemo hrano, ki je bogata z maščobami (svinjina, mast, maslo, masla iz oreščkov, avokado, olja …) začne hraniti patogene. To povzroča ne samo SIBO temveč tudi druge gastrointestinalne težave kot je sindrom razdražljivega črevesja, Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis, težave s H. pylori. Ko so jetra oslabljena, postanejo zamaščena ali se napolnijo s strupi in ne ustvarjajo dovolj žolča. Da bi se telo zaščitilo, jetra pošljejo kemične spojine v dvanajsternik, od koder potujejo v želodec, da prenesejo sporočilo, da je preveč maščob in da žolč izgublja svojo funkcijo. To pritiska na želodčne žleze, da prekomerno proizvedejo klorovodikovo kislino in druge sestavine želodčnih sokov in jih razpršijo izven običajnega dosega do vhoda v tanko črevo. Namen tega je, da se zniža razmerje maščob v krvnem obtoku in se prepreči, da bi jetra postala preveč strupena, kri pa preveč gosta, kar bi pomenilo manj kisika za srce in glukoze za možgane. Sčasoma, ko se isti scenarij ponavlja, začne pojenjati tudi HCL, kar pomeni, da se beljakovine ne bodo ločile od maščob v želodcu in bodo skupaj končale v tankem črevesju. Standardna sodobna prehrana polna procesiranih živil, živil živalskega izvora, živalskih beljakovin, sladkorjev in maščob je dejavnik, ki vpliva na spremenjen mehanizem delovanja telesa. Ko uživamo veliko maščob (zdravih ali nezdravih) zlasti v kombinaciji z beljakovinami (zdravimi ali nezdravimi) in se le-te ne ločijo pravočasno smo na poti do bolezenskega stanja. Kandida in drugi mikroorganizmi bodo veseli brezplačnih obrokov na račun katerih se bodo bohotili. Zelo je pomembno, da razumemo, da se jetra zastrupijo tudi od le enega kozarca vina, tako da če uživamo v enem obroku maščobe in proteine z alkoholom se ločevanje le-teh bo zgodilo šele v tankem črevesju in tako se začne zgodba s SIBO.

Kako okrepiti želodčno kislino?

 • betain HCL
 • cink ali več živil bogatih s cinkom
 • probiotiki
 • brezalkoholna švedska grenčica ali karkoli grenkega
 • malo sveže stisnjenega ingverjevega soka ali naribanega ingverja z limoninim sokom in ščepcem soli in malo vode pred obrokom ter malo ingverjevega soka ali naribanega ingverja s poprom ali kajenskim poprom po obroku
 • med obrokom lahko pijemo majhne količine čaja iz ingverja, kumine in janeža
 • dodajamo začimbe (zlasti te iz katerih lahko skuhamo čaj)
 • vodo pijemo 30 minut pred obrokom in šele 1 uro po obroku
 • izogibamo se mrzli hrani in pijači
 • jemo le ko smo lačni in ob pravem času
 • ne jemo pozno zvečer
 • pazimo na kombinacijo hrane
 • lahko naredimo kuro s sveže stisnjenim sokom zelene stebelne (500 ml na tešče po soku ne pijemo drugih tekoči in jemo vsaj 30 minut do 1 ure)
 • pomembno je tudi, da smo čim bolj sproščeni in da znižujemo stresni odziv
 • okrepimo delovanje jeter (nizko maščobna polnovredna rastlinska prehrana, kurkumin, pegasti badelj, tinktura artičok, guduchi, triphala, schisandra, he sho wu …)
 • se naučimo sproščati, čustveno osvobajati in regulirati stresne odzive

Sadje – rešilna bilka

Sadje deluje močno čistilno, s svojimi kislinami tudi uničuje različne bakterije, vključno s streptokoki. Zlasti so ekološke banane odlične, če imamo težave s SIBO, ker dejansko razkrojijo streptokok.

Druga podporna živila

Potentna zelišča kot so rožmarin, timijan, žajbelj, origano, peteršilj in koriander bi morala biti redno na našem jedilniku.

Prehranski dodatki

V naš podporni protokol je dobro dodati: vitamin C s počasnim sproščanjem (razen, če smo na Coimbra protokolu), pau d’arco, čaj hibiskusa in bezga, oljčne liste, cink, B12 (metilkobalamin + adenosilkobalamin), posamezniku prilagojene probiotike in prebavne encime, vitamin D, K in železo.

Zelo je pomembno, da se izogibamo določenim živilom. Zlasti mleku in mlečnim izdelkom, glutenskim žitom in izdelkom iz njih, procesiranem sladkorju in drugim predelanim živilom in čokoladi. Marsikomu pomaga tudi izvajanje FODMAP diete, o kateri smo že pisali, kar pomeni, da smo pazljivi na določena živila. Obvezno izločimo fruktane, GOS in poliole, laktozo in kazein, v določenih primerih je lahko težava tudi fruktoza (lahko pred dieto naredimo vodikov dihalni test).

Seveda ni samo problematična napačna prehrana in kombinacije živil, uživanje preveč alkohola ali drugih stimulativnih pijač, onesnaženost okolja ali druge toksične snovi. Premalo se zavedamo potlačenih ali nepredelanih čustev, ki tudi vplivajo na stanje jeter in želodčnih sokov. Veliko jeze, zamer, strahov, skrbi, žalosti, negotovosti, pričakovanj, obsojanja, kritike … zelo močno vplivajo na spremembe v delovanju naših organov in zdravje mikrobiote. Iz tega razloga je vedno pomembno, da obravnavamo določeno neravnovesje na več različnih nivojih. Če imamo težave v komunikaciji, se ne znamo čustveno deliti, jasno postavljati meje in izražati svojih potreb je čas, da naredimo korake tudi v tej smeri. Samozdravljenje je proces, ki se lahko zgodi, ko ustvarimo pogoje zanj. Vsaka izkušnja je lahko ključ do samoodkrivanja. Bolezen ali neravnovesje je le opozorilo, da nekje ne poskrbimo dovolj zase. Prisluhnimo svojemu telesu in poiščimo pomoč in podporo, če ju potrebujemo na tej poti.

Visited 24 times, 1 visit(s) today