Pogoste ženske težave in naravne rešitve

Sodobna ženska se skozi svoje življenje pogosto sooča z menstrualnimi težavami (pms, amenoreja, dismenoreja, metroragija …), sindromom policističnih jajčnikov, miomi, endometriozo, težavami v času predmenopavze in menopavze, tudi z rakom dojk. Čeprav pri vseh omenjenih težavah veliko vlogo imajo hormoni, je zelo pomembno, da ugotovimo, zakaj prihaja do hormonskega neravnovesja, kateri so dejavniki, ki so s tem povezani in kako si lahko pomagamo. Hormonske težave ni tako enostavno pozdraviti, saj kot pri vseh drugih neravnovesjih tudi v tem primeru moramo delovati celostno. To pomeni, da je treba delati spremembe na vseh nivojih.

Negativen vpliv živil živalskega izvora

Redno konzumiranje mleka in mlečnih izdelkov je povezano s povečanim rizikom za nastanek raka, vključno z rakom dojk in jajčnikov, PMS, endometrioze, PCOS in drugih težav. Negativen vpliv mleka in mlečnih izdelkov na zdravje žensk je tudi povezan s prisotnostjo inzulinu podobnega rastnega faktorja IGF-1 in visoke vsebnosti kalcija, ki zmanjša aktivacijo vitamina D, poleg tega se kalcij iz mleka težje absorbira. Za večjo mlečno produktivnost kravam dodajajo različne hormone.

Med naravnimi so v uporabi estrogen (estradiol), testosteron in progesteron ter nekateri sintetični, kot so zeranol, trenbolon in melengestrol, katere krave zaužijejo s pripravljeno krmo. Sintetični hormoni tudi povečajo raven naravnih tudi za 20 %. Z uživanjem teh izdelkov tvegamo nastanek hormonskega neravnovesja in nastanek bolezni, ki so s tem povezane. Po TKM se uživanje mleka in mlečnih izdelkov povezuje s kopičenjem mraza v telesu, ki ustvarja prostor za razmnoževanje glivic, parazitov in bakterij in se vedno odsvetujejo, če imamo reproduktivne težave.

Bolj ozaveščeni ginekologi opozarjajo, da mlečni izdelki povzročajo neravnovesje hormonov, močne menstruacije, težave s kilogrami, s ščitnico in s prebavo, dihali ter odvečno sluzjo, kar povzroča slab imunski sistem in več zdravstvenih težav. Če uživamo živila, ki vsebujejo več maščob, zlasti holesterola in nasičenih maščob in nič vlaknin (meso in izdelki iz mesa, jajca, ribe, mleko in mlečni izdelki), se bo ustvarjalo več vnetij, različnih sodobnih bolezni, bomo negativno vplivali na našo mikrobioto in bohotenje bakterij, ki povzročajo vnetja. Poleg tega se pri pripravi mesa formirajo heterociklični amini, ki so rakotvorni. Mesu tudi primanjkujejo zaščitni nutrienti, njegovo pretirano uživanje pa povzroča zakisanost telesa, kar lahko ustvarja oksidativni stres, rak, srčno-žilne bolezni, osteoporozo, artritis, žolčne in ledvične kamne, propadanje zob

Zdravniki pogosto svetujejo uživanje jajc ženskam, ki imajo težave z reproduktivnim sistemom, čeprav je ravno konzumiranje le-teh nočna mora, če imamo težave z miomi, endometriozo, ciste na jajčnikih, PCOS in rak reproduktivnih organov. Jajca tudi hrane bakterije, kot je Streptococcus, ki povzroča medenično vnetno bolezen, vnetje mehurja in ledvic, bakterijska vaginalna vnetja itd.

Živila živalskega izvora so polna hormonov, bakterij, parazitov, nekatera imajo tudi antibiotike, fungicide, pesticide, herbicide, težke kovine, aditive, nitrite, nitrate, emulgatorje, ojačevalce okusov, konzervanse, barvila, sredstva proti sprejemanju … Vse to negativno vpliva na naše zdravje.

Naravne rešitve

 • Izogibati se je treba živilom, ki povzročajo vnetja (mleko in mlečni izdelki in druga živila živalskega izvora, sladkor, različna predelana živila, ocvrta in mastna hrana, alkohol, kava), v nekaterih primerih soji in izdelkom iz soje, koruzi, glutenskim žitom in izdelkom iz njih.
 • Naš jedilnik mora vsebovati veliko protivnetnih živil, veliko antioksidantov, ekološkega in sezonskega sadja in zelenjave, nekaj stročnic in brezglutenskih žit ter kakovostnih nepredelanih maščob (predvsem semena bogata z alfalinolensko kislino (chia, lanena in konopljina), nekaj oreščkov in avokado), živila bogata s kalijem, triptofanom, vitaminom B6, E in C, magnezijem, kalcijem in cinkom.
 • Jesti je treba več manjših obrokov na dan, veliko sveže stisnjenih ekoloških sokov, detox smutijev, veliko križnic (brokoli, cvetača, ohrovt, zelje …), kumare, buče, melone, zeleno in sveže stisnjen sok zelene stebelne, zeleno listnato zelenjavo, rdečo peso, borovnice, ananas, chia semena, lanena semena, orehe, ingver, kurkumo …
 • Vlaknine, ki jih dobimo v polnovredni rastlinski prehrani bodo tudi pomagale, da se znebimo presežka estrogena.
 • Vodo je treba filtrirati ali uporabljati neoporečno izvirsko vodo.
 • Ne uporabljati plastike, kemičnih čistil, toksične kozmetike in ličil (zaradi prisotnosti estrogenov in ksenoestrogenov), vnaprej pripravljene hrane, ki vsebuje emulgatorje, konzervanse in druge aditive, ki višajo estrogen.
 • Prenehati je treba z uporabo kontracepcijskih tablet.
 • Opustiti je treba kajenje.
 • Odlične rastline, ki nam s svojo modrostjo pomagajo pri  hormonskem ravnovesju so: šentjanževka, navadna konopljika, dong quai (angelika), grozdnata svetilka, koren divjega jama, ašvaganda, maca, šatavari, kanchanara guggulu, tulsi, ginkgo biloba, ingver, kurkuma, regratovi listi, pycnogenol, svetlinovo in boragino olje. Izbira določene rastline je seveda odvisna od trenutnega neravnovesja in kakšno težavo želimo pozdraviti.
 • Telo je treba razstrupiti na celični ravni, izvajati terapevtske oblike posta in intermitentno postenje. Okrepiti in razstrupiti je treba tudi jetra. Zelo je pomembno, da tudi okrepimo imunski sistem, zmanjšamo vrednost estrogena in zvišamo raven dobrih prostaglandinov.
 • Odlične so tudi obloge iz ricinusovega olja, glineni obkladki, moxa terapija, zeliščne grelne vrečke, tople kopeli …
 • Ukvarjati se je treba s seboj, s preobrazbo notranjih programov (ženske s tovrstnimi težavami se preveč posvečajo drugim kot sebi, zavračajo sebe in svoje žensko telo in zaradi tega imajo blokade na področju maternice in jajčnikov ter bolezni, ki so povezane s tem področjem). Energijska pretočnost, ljubezen, sprejemanje sebe in skrb zase so nujni v procesu zdravljenja tudi teh težav.
 • Ne smemo pozabiti na gibanje, saj pri redni vadbi v telesu nastajajo endorfini, snovi, ki povečujejo občutek dobrega počutja, sproščajo in imajo protibolečinski učinek, ampak s telovadbo tudi ne smemo pretiravati, saj ravno to lahko povzroči izgubo menstruacije. Telesna teža tudi mora biti primerna naši konstituciji (ne preveč in ne premalo kg).
 • Poleg tega je pomembno, da rešujemo podzavestne vzorce (posebej, če že imamo težave z depresijo, anksioznostjo in pogosto spremembo razpoloženja), zmanjšamo stres, da redno bivamo v naravi, se sončimo, da izboljšamo spalne navade, izvajamo dihalne tehnike, hormonsko jogo, masaže, akupunkturo, akupresuro ter refleksoterapijo.
Visited 40 times, 1 visit(s) today